Gebruik je talenten naar succes

Ik kreeg een vraag van een van onze HeartHunting fans: Bas Klein. Zijn motto is dat er voor het beste talent altijd werk te vinden is. Ruud, kun je mij 7 tips geven hoe je het beste talent wordt en blijft? Natuurlijk Bas! Zoals je weet ben ik aanhanger van de sterke-punten-benadering: haal het maximale uit je talenten.

7 tips:
1. blijf jezelf en volg je hart, heb vertrouwen dat je uniek bent
2. er is altijd werk, zolang je maar de 5 behoeften kent
3. zorg dat je een visie hebt: beter 1 foute dan 0 goede
4. ken de actualiteit in je vakgebied: weet wat de toppers in je vakgebied weten
5. gebruik je talenten: wie goed doet, goed ontmoet (gunfactor)
6. een goede voorbereiding is het halve werk: succes komt niet vanzelf aanwaaien
7. blijf wakker, blijf dromen en geef nooit op, de aanhouder wint

1. blijf jezelf en volg je hart, heb vertrouwen dat je uniek bent

Je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar als je je anders voordoet dan je bent, vergooi je je kansen. Onthoud: eerlijk duurt het langst. Ieder mens is uniek. Ik werd een half jaar geleden gewezen op het onderzoek van Markus Buckingham: de sterke punten benadering, waarbij slechts 2 op 10 werkenden dagelijks vinden dat ze doen waar hun talenten liggen. Ik ben 1 van die 2. Bekijk dat filmpje in de link maar eens.

Onderzoek van de Gallup Organization bewijst dat je alle mensen in de wereld kunt indelen in 34 sterke punten-thema’s en dat er dan een kans van 1 op vele tientallen miljoenen is dat je iemand tegenkomt die exact dezelfde talenten kent. Dan ben je in mijn beleving dus altijd uniek. Dus als je weet wie je bent, wat je kunt en wilt, dan kun je daar werk bij verzinnen: unieke toegevoegde waarde. Blijf jezelf, volg je hart, je bent het meer dan waard. Gebruik je talenten!

2. er is altijd werk, zolang je maar de 5 behoeften kent

Ken je ze nog niet? De 5 behoeften vind je in het gratis e-book HeartHunting.

3. zorg dat je een visie hebt: beter 1 foute dan 0 goede

Vaak vraag ik in mijn gesprekken naar een visie: hoe ziet de wereld er in jouw beleving over 5 jaar uit? Of, als jij Mark Rutte zou zijn, wat zou jij dan onmiddellijk aanpakken? Bevlogen en vol passie krijg ik dan vaak de meest uitdagende visies op mij geprojecteerd. Ik ben het er lang niet altijd mee eens, vind ze soms onrealistisch, maar wat kan ik genieten van iemand met een eigen visie. Dan hebben we tenminste ergens over te discussiëren. Het ander uiterste is nul visie, nul eigen inbreng. Mensen die voor de veilige weg kiezen van geen visie, komen bij mij bedrogen uit: dan is mijn antwoord  meestal “sorry, maar ik kan en ga je niet helpen”. En uit ervaring weet ik dat werkgevers er vaak hetzelfde over denken. Beter 1 visie waar ik het niet mee eens ben, dan geen visie.

p.s. denk je dat je premier van dit land wil worden? Kijk dan eerst naar dit filmpje: 100 uur per week werken is dan normaal, dat je het weet…

4. ken de actualiteit in je vakgebied: weet wat de toppers in je vakgebied weten

Kennis is macht, karakter is kracht. Karakter heb je (daar kun je weinig aan doen), kennis doe je op (daar kun je alles aan doen). Zorg dat je bij bent in je vakgebied. Volg, kijk, lees, bezoek over wat de toppers in jouw vakgebied weten. Van daaruit kun je ook weer je visie aanscherpen.

5. wie goed doet, goed ontmoet (gunfactor)

De tijd van de industriële revolutie is veranderend naar de kennis-industrie. Het meervoud van kennis is kennissen: verbindingen. Let op: wie jij niet mag, mag jou hoogstwaarschijnlijk ook niet. En het tegenovergestelde is ook waar. In 2009 geleden startte ik mijn onderneming. Ik heb de afgelopen jaren met alle liefde van de wereld honderden werkzoekenden geholpen hun weg naar ander werk te vinden, het merendeel zonder tegenprestatie. Talent vooruit helpen is mijn passie; geld is geen drijfveer. Sommige omstanders verklaarden mij voor gek, een enkele keer kregen ze nog gelijk ook, maar in mijn hart ben ik ervan overtuigd dat “wie goed doet, goed ontmoet”. Inmiddels merk ik overal de waardering van mijn inzet en wordt mij nieuwe verbindingen en betaald werk gegund. Oftewel: wie heeft leren delen, kan ook vermenigvuldigen.

6. een goede voorbereiding is het halve werk: succes komt niet vanzelf aanwaaien

Een van mijn trainees reageerde onlangs dat ondanks al zijn inzet, de resultaten achterbleven. Hij maakte zich zorgen over zijn toekomst. Toen ik zijn inzet goed analyseerde, ontdekte ik dat het helemaal niet zo geweldig was als hijzelf vond. Eigenlijk leunde hij vooral achterover en hoopte dat ik (de ander) al het werk zou doen. Nou, zo werkt dat niet. Als je iets wilt bereiken, moet je je er voor inzetten, er 200% voor gaan en doorzetten. Een goede voorbereiding (dat kost ook inzet) en DOEN leidt uiteindelijk tot succes.

7. blijf wakker, blijf dromen en geef nooit op, de aanhouder wint

Zie puntje 6. Houdt het realistisch en houdt de planning strak. Er is maar 1 iemand die jouw situatie echt in de hand heeft en dat ben jijzelf. Zodra je anderen de schuld gaat geven van jouw ellende en mislukkingen, dan weet je waar de oorzaak ligt. Doe je er alles aan en lukt het niet, dan lukt het waarschijnlijk NOG niet. Geeft nooit op, de aanhouder wint.

If it’s up to be, it’s up to …