Bellen met mijn toekomstig werkgever? Vind ik doodeng!

Wie wil solliciteren met brief en CV, moet van mij eerst bellen! Sowieso geloof ik niet zo in brieven schrijven op vacatures, maar niet bellen is eigenlijk een doodzonde. Nu krijg ik vaak te horen dat werkzoekenden het maar eng vinden, dat bellen. “En wat moet ik dan de HR-manager vragen?” Haha, dat was precies wat ik wilde horen!

Waarom bel je met personeelszaken?

Dat is de eerste vraag die ik gisteren stelde aan een kandidate die wat sollicitatietips kwam halen. Haar antwoord: “ja, dat staat in de advertentie als de contactpersoon.” Ik: ” maar je bent een technisch opgeleide professional met specifieke kennis van aluminium en plastics, je wilt iets met productmanagement en klantgericht produceren. Dan wil je toch met iemand bellen die dezelfde vaktaal spreekt, bellen met de juiste persoon?”. Ja, daar had ze nog niet over nagedacht. Nee, HR zou haar inhoudelijke vragen niet kunnen beantwoorden. Wel eventuele procedurevragen over het sollicitatieproces.

Open deur intrappen

Voor mij is dit een open deur intrappen. Maar iemand die niet dagelijks solliciteert, realiseert het zich niet dat je moet bellen met de juiste persoon: met je toekomstig leidinggevende. Die vind je door de bedrijfswebsite te scannen, te Googlen of via LinkedIn. Als dat niet lukt, dan bel je gewoon de receptie en vraag je wie verantwoordelijk is voor het team waar jij wilt werken. liefst meteen met de titulatuur, het rechtstreekse telefoonnummer en het mail adres. Daarna hang je op, want je wilt eerst goed onderzoeken wie dat is.

En dan bellen met de juiste persoon

Ik ga je niet alles verklappen, maar laten we zo zeggen: als jij je goed hebt voorbereid en belt met je toekomstig leidinggevende die dezelfde vaktaal spreekt als jij, dan kan het haast niet anders dat je een goede indruk achterlaat. Dan is dat bellen gewoon leuk om te doen. Kijk er maar naar alsof je een eetafspraak moet maken met iemand die je heel erg leuk vindt. Dat heet aftasten aan de telefoon. Doodeng? Ja, de eerste keer wel, maar het went. Door het gewoon vaak te doen. Succes!